Welkom bij het Aquarium van het Berkenhof!

Ontdek het Aquarium van Het Berkenhof!

Welkom bij het Aquarium Woonzorgcentrum Berkenhof, een stukje natuur dat rust en verwondering brengt naar deze afdeling. Hier vind je uitleg over de opbouw en werking van het aquarium, info over de vissen, andere dieren, planten en wat info over de groei, gebeurtenissen en verdere plannen voor dit aquarium.

Er zijn enkele kleine visjes geboren. Als je goed zoekt vanachter aan de planten kan je ze soms zien.

Dit Aquarium staat niet op een openbare locatie en is niet vrij te bezoeken.

Het aquarium in voorbereiding augustus 2023

Beplant aan het indraaien - september 2023

ingegroeid en met vissen - december 2023

Nieuws

De Witte led verlichting is vervangen door WRGB led. Het licht geeft nu een vollere kleur aan de vissen en planten. Het geeft een simulatie van zonsop- en ondergang met een rodere schijn ‘s ochtends en ‘s avonds. ‘s Nachts blijft er een zacht blauw licht schijnen dat maanlicht boven het water simuleert.

Na de feedback van de proefperiode worden er binnenkort enkele vissen geïntroduceerd:
Albino ancistrus: een licht gele algeneter die graag aan het raam plakt en overdag onder de rotsen schuilt..
Parel gourami’s: een koppeltje dat hier verblijft tijdens het opgroeien maar nadien verhuizen naar een groter aquarium.

In het aquarium zijn een 10-tal kleine platies geboren, kan jij ze vinden? Ze bevinden zich vaak achteraan aan de planten en zijn bijna 1 cm lang met een lichtrode kleur. Daarnaast zijn er enkele garnalen die hun eieren onder hun ‘rok’ dragen.

Vissen en andere dieren

Aquarium Planten

Lease aquarium in woonzorgcenter Berkenhof

Samenstelling

Het aquarium is samen gesteld voor de bewoners en personeel van Het Berkenhof die er veel tijd rond spenderen. Daarom hebben we in overleg gekozen voor een aquarium dat meteen in het oog springt door grote spectaculaire vissen, maar een samenstelling van levende dieren met uiteenlopende karaktes waar je elke keer nieuwe dingen kan ontdekken. Voor de grotere vissen hebben we platys gekozen omdat deze met hun individueel unieke patronen meer individuele persoonlijkheid hebben. Zo kan je na wat tijd door te brengen aan het Aquarium, de verschillende vissen uit elkaar houden. Dit hebben we aangevuld met een variatie aan Zuid-Amerikaanse soorten. De Kardinaal tetra’s om meer beweging te geven en een scholing gedrag, Corydora’s die door het zand snuffelen en Otocinclus die aan het raam op bladeren gaat plakken om de algen er af te eten. Naast vissen zitten er ook 2 soorten garnalen in, Neocaridina’s voor het unieke en speelse gedrag dat ze vertonen en Amano’s of Japonica garnalen om de lagen meer onder controle te houden.

Opbouw

Layout

Alles begint bij de plaats die je hebt, vissen die je wil houden en uitstraling die je wil bekomen. Voor het aquarium van WZC-Berkenhof waren we beperkt tot 80cm breed, met een voorkeur naar levendige, kleurrijke visjes waarbij er kans was op jonge visjes in het aquarium. Daarnaast was het doel natuur naar binnen te brengen omdat de bewoners van deze afdeling beperkte opties hebben om buiten te komen.

We hebben gekozen voor een dik beplant aquarium met CO2 ondersteuning. De dikke beplanting brengt het gevoel van natuur en beschermt jonge visjes en garnalen van de grotere opdat ze niet opgegeten zouden worden.

Als laatste zullen we ontwerpen met een open ruimte langs links omdat de bewoners zowel van voor als van links op het aquarium zullen kijken.

Materialen

Alle materialen zijn natuurlijk, het is onze visie dat natuurlijke elementen bijdragen tot een gezond aquarium. Voor de dikke beplanting is een stevige voedingsbodem nodig. Om die bodem op zijn plaats te houden gebruiken we voornamelijk stenen als hardscape. Leistenen zijn meestal dun en langwerpig, hierdoor zijn ze ideaal om voedingsbodem in te sluiten zonder al te veel volume in te nemen. Deze stenen worden geaccentueerd door 'spiderwood' takken en kiezels. Tussen de stenen gebruiken we zwarte kiezel om een vlotte visuele overgang van steen tot steen te bekomen, voor de stenen een lichtere kiezel of zand voor net het contrast met de voorgrond te bereiken.

Dieptebeeld

In een aquarium proberen we een zo’n groot mogelijk ruimtelijk gevoel te geven in de beschikbare ruimte. De belangrijkste dimensie hierbij is de diepte, aquarium is ‘maar’ 30 cm diep, vele lagen achter elkaar bouwen om een diep beeld te creëren is niet mogelijk. Bij Het Aquarium in Het Berkenhof is het decor opgebouwd in verschillende ringen van leisteen, achter elke ring zit een 8 tal cm voedingsbodem. Door steeds hoger te bouwen naar achter is er meer ruimte voor elke laag planten en lijkt het alsof het aquarium dieper is dan het eigenlijk is. Planten met fijne structuur of kleine bladeren helpen ook voor een groter ogend aquarium te bekomen.

Bodem opbouw

De bodem is opgebouwd uit drie bestandsdelen: Vulling, voedingsbodem en decoratieve bodem. Om achter in het aquarium extra hoogte te bekomen hebben we dit opgevuld me lava steen. Lavasteen is licht waardoor het de aquarium minder belast. Het is ook poreus waardoor het ideaal is voor positieve bacteriën om op te koloniseren. Waar planten staan is dan verder opgehoogd met voedingsbodem, die kan je langs de zijkant van het aquarium zien. Hierin wortelen de planten, regelmatig worden er terug nieuwe voedingsstoffen in deze laag gestoken. De afwerking is met zand in het lage deel van het aquarium en een fijne inerte zwarte kiezel tussen de planten. De kiezel laat toe dat er zuurstofrijk water tot aan de wortels van de planten stroomt en verbergt de donkere voedingsbodem als deze boven komt.

Logboek van het aquarium:.

  • De Pogostemon Helfirii links vooraan is wat hoog en kaal gegroeid doorheen de maanden. Omdat deze tegen het glas staan valt dit extra op en hebben we besloten het uit te faseren en te vervangen door een tapijt van Mote Carlo. Hierdoor komen de rotsen vooraan ook terug mooier in zicht.

  • Om wat hardnekkige alg op het glas tegen te gaan, hebben we het blauw licht in de nacht beperkt. De zon op- en ondergang die in januari is geprogrammeerd blijven onveranderd.

  • De Witte led verlichting is vervangen door WRGB led. Het licht geeft nu een vollere kleur aan de vissen en planten. Het geeft een simulatie van zonsop- en ondergang met een rodere schijn ‘s ochtends en ‘s avonds. ‘s Nachts blijft er een zacht blauw licht schijnen dat maanlicht boven het water simuleert.

  • Er zijn 2 koppeltjes Gourami’s in het aquarium gezet om iets grotere visjes te hebben. De Honing gourami’s die hier een permanente thuis zullen hebben en de diamant gourami’s die hier enige tijd zullen blijven tot ze opgegroeid zijn.

  • Twee Albino Borstelneuspleco’s zijn in het aquarium gezet. over dag houden ze zich schuil tussen de planten en stenen. ‘s Nachts komen ze tevoorschijn en plakken ze vaak aan de ruit om hier algen af te eten.

  • Het aquarium is meer en meer in evenwicht aan het geraken. De algen trekken stilaan weg en onderhoud is minder frequent nodig. Om de vissen met constant interval te voeden zonder 2 dagelijks langs te komen, hebben we een voederautomaat geïnstalleerd. Deze geeft eten om 16u in de namiddag.

  • Enkele van de sele neocaridina garnalen hebben eitjes, ze zullen deze een 30 tal dagen ronddragen waarna ze uitkomen en de baby garnaaltjes zich verstoppen in de planten om niet opgegeten te worden door de vissen. Je kan de eitjes zien door onder de garnalen te zoeken naar een hoop felle bolletjes onder hun rol (het deel tussen de staart en het borststuk).De garnalen houden hun eitjes vast met waaiers onder hun staart, als je ze in het oog houdt zie je de garnalen af en toe wapperen met deze waaiers om de eitjes te voorzien van vers zuurstofrijk water.

  • Er zijn kleine platy’s geboren in het aquarium, vooral tussen de planten en achter de stenen houden ze zich schuil. Hun kleur varieert van fel oranje naar oranje met zwarte spikkels tot vol zwarte vinnen. Kan jij ze vinden?

  • Na controle van de waterwaarden zijn 25 kardinaal tetra’s in het aquarium gezet.
    De behandeling voor de zwartbaard alg is goed aangeslagen.
    Om de groei van de andere algen te beperken zonder de lichturen terug te draaien hebben we deel van het licht afgeplakt om de intensiteit te verminderen.

  • Een 50-tal gele neonback neocaridina garnalen zijn in het aquarium gezet. Deze kleurrijke garnalen brengen activiteit beneden in het aquarium en maken de bodem proper.

  • De groene algen die niet overtollig zichtbaar zijn gaan we niet actief verwijderen. Dit is natuurlijke voeding voor de otocinclus en voor de latere garnalen. De zwartbaard alg die vooral op de bucephalandra zit is wel zorgwekkend. Deze heeft geen natuurlijke vijanden buiten de Siamese algeneter die te groot is voor het aquarium. Daarom gaan we volgende weken behandelen tegen deze algen in de hoop het volledig uit te roeien voor het zich verspreidt. Alle vissen en andere planten lijken gezond.

  • De eerste vissen zijn geïntroduceerd in het aquarium! 10 otocinclussen en 4 platy’s zijn in het aquarium gezet. Nu heeft het aquarium even tijd nodig om opnieuw tot evenwicht te komen met de nieuwe bewoners. Nadien worden de volgende geïntroduceerd. Dit zullen de gele neocaridina of amano garnalen zijn.

  • Realisatie vandaag:
    Het Aquarium is opgebouwd en ingericht on-site bij wzc-Berkenhof. Er is een bodemlaag met plantenvoeding aangebracht. De decoratieve stenen vormen ringen naar achteren toe die de grond erachter in sluiten om hoger te kunnen planten. De voedingsgrond is bedekt met een decoratieve kiezel om te voorkomen dat de voedingstoffen in de waterkolom lekken. Hierin zijn de planten geplant, vooraan de lage voorgrondplanten. In het midden achter de eerste stenen staan middelmatig hoge planten met daarachter de varens en stam planten die tot boven zullen groeien. Op sommige plekken zijn er enkele mossen en planten aan hout of steen bevestigd als afwerking, deze planten hebben geen grond nodig om te groeien maar leven van de voeding in het water. Linksvoor is afgewerkt met strand om een contrast te maken en een plek te creëren waar de Corydoras kunnen graven.

    Volgende stap:
    Veilig water voor de vissen en garnalen:
    Momenteel zitten er nog geen dieren in het aquarium. Het indraaien van een aquarium is een cruciale stap bij het opzetten van een gezond en stabiel aquatisch ecosysteem voor vissen en garnalen. Dit proces omvat het creëren van een biologisch evenwicht in het water, waarbij schadelijke stoffen worden afgebroken en gunstige micro-organismen gedijen. Als er vissen tijdens dit proces in zitten, kunnen deze leiden tot stress of zelfs sterven door de gevaarlijke stoffen.

    Bacteriële groei:
    Wanneer de vissen in het aquarium afval produceren, komt dat afval in het water terecht. Dit afval bevat ammoniak (NH3). Die ammoniak stapelt op en kan de vissen stress geven, maar ook bijvoorbeeld hun kieuwen verbranden. 

    Dit is waarom we bacteriën kweken in het aquarium alvorens we de vissen introduceren. In het aquarium nemen speciale bacteriën, genaamd Nitrosomonas, de taak op zich om ammoniak om te zetten in nitriet (NO2). Dit is al een stap in de goede richting omdat nitriet minder schadelijk is dan ammoniak.Hierna komt een andere groep bacteriën, Nitrobacter genaamd, aan bod. Ze nemen het nitriet en veranderen het in nitraat (NO3), wat veel minder schadelijk is voor vissen dan ammoniak of nitriet.

    Als de bacteriën voldoende tijd hebben gehad om te koloniseren op de stenen, hout, kiezels, maar vooral in de filter, wordt de ammoniak meteen afgebroken in nitriet en vervolgens in nitraat. De nitraten kunnen te een veilige hoeveelheid verdund worden door waterwissels te doen of in voldoende beplante aquariums kunnen de planten genoeg zijn om de nitraten te verwerken als plantenvoeding.

    Om deze bacteriekolonies te stimuleren, introduceren we met Aquavidix in de nieuwe aquaria zowel bacteriën culturen uit fles als ook het ‘vuil’ uit de filter van een ouder aquarium. Deze bacteriën helpen de opstart te versnellen maar moeten dan ook in leven gehouden worden. Zonder uitwerpselen hebben ze een andere voedingsbron nodig. Hiervoor laten wij een kleine hoeveelheid vissen eten ‘rotten’ in de nieuwe aquaria of doseren we om de 2 dagen ammoniak.

    Om te weten of je bacteriën aanwezig en gezond zijn, doe je een bepaalde hoeveelheid ammoniak in het aquarium. Je meet de waterwaarden (NH3, NO2 en NO3) en meet ze vervolgens de volgende dag opnieuw. Indien ammoniak en nitrieten terug verdwenen zijn en nitraat is toegenomen, zijn de bacteriën in orde en kunnen er vissen geïntroduceerd worden.