Galaxy Rasbora - Hemelse Pareldanio

Galaxy Rasbora

De Galaxy Rasbora of Hemelse Pareldanio is een klein tropisch visje van Azië. Door hun unieke kleur, kleine lichaam, speels sociaal gedrag en zachtaardig karakter naar andere vissen zijn ze op korte tijd enorm populair geworden in de aquarium hobby.

Rasbora Galaxy - Hemelse Pareldanio bij Aquavidix

Is het een Danio of Rasbora?

De Galaxy Rasbora is ontdekt in september 2006 toen een foto op het internet rondging van een nieuw soort tropisch visje. Het werd bekend onder verschillende namen, waaronder: Galaxy Rasbora, Vuurwerk Rasbora en Microrasbora sp. galaxy.

Februari 2007 publiceerde ichtyoloog Tyson R. Roberts '“Roberts, T.R. (2007). The "celestial pearl Danio", a new genus and species of colourful minute cyprinid fish from Myanmar”. Vanaf dan is de officiële naam ‘Celestichthys margaritatus - Celestial Pearl Danio’ of Hemelse Pareldanio in het Nederlands. Hoewel na enkele maanden duidelijk was dat de Galaxy Rasbora tot het geslacht van de ‘Danio’ behoort, blijft Galaxy Rasbora de meest voorkomende naam. Verder in deze pagina worden dan ook beide namen gebruikt.

Natuurlijk leefgebied van de Galaxy Rasbora

De Galaxy Rasbora zijn gevonden in Salween rivierbekken 70-80 km ten noordoosten van het Inle meer in noordelijk Myanmar op zo’n 1000m hoogte, nadien zijn ze waargenomen in meerdere plassen over het Shan Plateau. Ze leven in dicht begroeide plassen van bronnen of grondwater komen dat in grasland uitlopen. Het water is helder, niet vaak dieper dan 30cm en tussen 22 en 24°C op het moment van Roberts observatie. Hierdoor wordt vaak 22-24°C als acceptabele temperatuur aangegeven, maar volgens de dichtstbijzijnde klimatogrammen (Nyaung Shwe +-10km) varieert de gemiddelde temperatuur van 17° (winter) tot 24,4°C (April). In de zomer blijft de temperatuur rond 22° door het regenseizoen, dat een afkoelend effect heeft.

Natuurlijke leefomgeving Rasbora Galaxy - Hemelse Pareldanio
Natuurlijk habitat van de Galaxy Rasbora, Hopong, Myanmar, Foto: Kamphol Udomrittthiruj, Jan.2007

Gedrag van de Galaxy Rasbora

Galaxy Rasboras zijn sociale vissen maar in tegenstelling tot de meeste soorten van het Danio geslacht, scholen ze niet samen. Andere Danios zwemmen in grote groepen in open water en zwemmen vaak als respons op anderen hun beweging. De galaxy rasbora zwemt meer rond als een individu, typisch hangen ze stil in de buurt van een schuilplaats of eten en bewegen ze dan voor in verschillende trekken tot enkele centimeters. Ze zwemmen dus niet gelijkelijk aan door het water maar meer met een impuls beweging. Dit geeft hun een uniek karakter. De galaxy rasbora zijn vrij verlegen, als er slechts enkele in een aquarium zitten zal je hard moeten zoeken om ze te vinden. Grote groepen houden zorgt ervoor dat ze meer op hun gemak zijn en tevoorschijn komen. Dithervissen zijn ook succesvol. Ideale dithers zijn bijvoorbeeld endlers. Endlers zijn niet groter maar komen in de open delen van het aquarium, waardoor de Pareldanio’s zich veiliger voelen.

Hoe het geslacht onderscheiden?

Een volwassen Galaxy Rasbora is makkelijk te onderscheiden. Zowel de vrouwtjes als mannetjes hebben een metaalblauw lichaam met goud achtige stippen en rood-oranje vinnen met zwarte strepen. De mannetjes hebben duidelijk een diepere kleur op hun lichaam en meer uitgesproken kleur in hun vinnen. Daarnaast zijn de rug, buik en aarsvin van de mannetjes groter. Volwassen vrouwtjes hebben meestal iets meer stippen maar net iets kleiner. Mannetjes zijn smaller op hun lichaam waar de vrouwtjes boller zijn, zeker als ze aan het voortplanten zijn. In de foto hieronder is het verschil duidelijk zichtbaar. Linksboven zwemt het mannetje, net rechts eronder een vrouwtje. Beiden visjes in de foto zijn iets ouder dan 1 jaar.

Rasbora Galaxy - Hemelse Pareldanio verschil man vrouw

Aquarium inrichten voor Galaxy Rasbora

Bij het inrichten van een aquarium boots je best de natuurlijke leefomgeving van de vissen na. Voor de Galaxy rasbora is dit een aquarium met helder water dat meer basis met dikke beplanting. Nitraat- en CO2 niveaus zijn best zeer laag. Ze kunnen leven in vrij kleine aquaria, zelf raden we 40 liter als minimum aan, hoewel ze in 20 liter aquaria ook succesvol gehouden worden. Galaxy Rasboras ervaren een winter - zomer cyclus, om dit na te bootsen kan je het aquarium gedurende enkele wintermaanden rond 18-20°C houden en iets warmer gedurende de andere maanden. Het water is matig hard, harder als de meeste aquariumvissen van de amazone en lagere gebieden in Azië

Pareldanio in gemeenschaps aquarium

Pareldanio’s zijn ideaal voor een gezelschapsaquarium met enkel nano visjes. Ze zijn niet agressief naar andere kleine soorten en kunnen perfect samenleven met garnalen. Het blijven roofvisjes die pas geboren garnalen als een snack zullen zien maar met voldoende beplanting om in te verstoppen zullen vele jonge garnalen succesvol opgroeien. Ze hebben een kleine mond waardoor zeer kleine dieren (net groter als een watervlo) al veilig zijn. De pareldanio’s zijn een frisse afwisseling van de schoolvissen die gelijkelijk aan als groep rondzwemmen. De danio’s bewegen energiek rond met een unieke zwemstijl altijd op zoek naar iets interessant.

Wat eten Galaxy Rasbora’s?

Galaxy Rasbora is alleseter, ze hebben een zeer kleine mond waardoor enkel heel fijn eten goed werkt. Ze verkiezen te eten in het midden van het aquarium, hoewel geconditioneerde dieren ook drijvend voor willen pakken. Eten dat op de grond ligt raken ze niet meer aan. Zwevend of traag zinkend voer is dus ideaal. Vlokken en fijne pallets werken, maar bevroren eten is beter. Bloedwormpjes, artemia en daphnia (watervlooi) lijken ze graag te eten, hoewel de grotere daphnia al niet meer in hun mond passen.

Kweken van Hemelse Pareldanio

Ook qua voortplanting zijn de Hemelse Pareldanio’s uniek. De meeste nano-visjes leggen om de zoveel tijd enkele tientallen tot honderden eieren, bij deze pareldanio’s is het anders. Elke dag leggen volwassen vrouwtjes slechts een paar eieren. Ze verspreiden deze in dichte begroeiing zoals Javamos, indien ze hun eigen eitjes zien liggen eten ze deze meteen terug op. Na 3 a 4 dagen komen de eitjes uit, de jongen zijn bijzonder klein en kunnen niet zelfstandig zwemmen, ze liggen bewegingloos op de grond en spartelen enkel weg als ze verstoord worden. De eerste paar dagen verteren ze hun dooierzak verder. Wanneer ze 3 à 4 dagen oud zijn, kunnen ze vrij rondzwemmen. Ze jagen op microscopisch kleine beestjes en groeien matig snel onder de juiste omstandigheden. Ze krijgen kleur als ze een 10-tal weken oud zijn en na 14 weken zijn ze volwassen. Ze zijn wel nog maar anderhalve centimeter groot, nadien groeien de pareldanio’s nog verder tot ze 2,5 tot 3,5 cm groot zijn.

Bij vele hobbyisten is het geluk om succesvol Hemelse Pareldanio’s te kweken, maar door de lage hoeveelheid eitjes is de kweek commercieel minder interessant waardoor de prijs van deze visjes meestal wat hoger is.

Waterparameters

Temperatuur: 18-25°C (idealieter met zomer en winter temperatuur)

pH-waarde: 7 - 8

GH (totale hardheid): 5 - 15°dH

Contact

Contacteer ons vrijblijvend voor info, offertes en vragen.

Email
daan@aquavidix.be

Phone
0498/0827 20